Premsa

 

Enguany la premsa empordanesa i gironina ha fet una bona cobertura de la Campanya del DENIP. Hem sigut notícia a l’Empordà, al Diari de Girona, al Punt Avui i a TV Girona amb dos informatius i un programa especial, el «Mirades», dedicat a la cultura de pau.  També a nivell català hem sortit al suplement «Criatures» del diari ARA, a la SER_Catalunya amb en Màxim Castillo i a l’Info K del dia 28 de gener.  Més informació i recull de premsa a: comunicacio@solidaries.org

 

Hem estat notícia a l’INFO K que va anar a visitar els tallers i dinàmiques a l’escola Dr. Masmitjà de Girona:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/info-k/la-setmana-de-la-pau/video/5580795/

Programa de ràdio COM «Fem Girona» d’Eduard Cid amb alumnes de cicle superior de l’escola Mare de Déu del Mont de Girona:

http://femgirona.cat/gironaara/dia-escolar-de-la-no-violencia-i-la-pau/

Programa de ràdio Ser-Catalunya «Què vols ser?» de Maxim Castillo, amb dues convidades de l’institut Vallvera de Salt, la Puri Muñoz i la Gemma Jimenez:

http://play.cadenaser.com/widget/audio/002RD010000001043234/

 

aula

 

aula2

«Construïm la Pau»

Construïm la Pau és la sisena campanya escolar que la Coordinadora d’ONG Solidàries i
l’Ajuntament de Girona impulsen conjuntament a la ciutat de Girona, com a activitat
commemorativa del Dia Escolar de la No‐violència i la Pau (DENIP), el 30 de gener. A Figueres és la segona edició en què Coordinadora d’ONG Solidàries i Ajuntament impulsen la campanya.
«Per aconseguir la pau cal harmonia social, justícia, igualtat i l’eliminació de qualsevol
violència. I això ens ho ha de proporcionar la nostra societat, que som nosaltres i l’entorn en el què vivim.» Amb la proposta d’enguany es pretén que alumnes, mestres, personal dels centres i famílies, reflexionin sobre la Cultura de Pau a partir de la construcció de la seva “Ciutat de Pau i Drets Humans”. Una ciutat construïda amb els maons que cada infant decorarà. Les escoles recolliran tetrabricks de rebuig que, un cop hagin passat per la formació en cultura de pau i drets humans, decoraran tot creant, escola per escola, diferents espais i serveis de la nostra CIUTAT DE PAU I DRETS HUMANS.
Els maons dels nens i nenes aixecaran simbòlica i artísticament tots els edificis necessaris per allotjar tot l’imprescindible per a obtenir una Ciutat de Pau i Drets Humans: el Dret a
l’Educació (amb la construcció de centres educatius: escoles, instituts, esplais, universitats) , el Dret a la Salut (tot aixecant centres de salut i hospitals), la protecció, la justícia , la democràcia i la participació (aixecant jutjats i oficines d’atenció ciutadana, un ajuntament, la sostenibilitat mediambiental amb parcs i zones verdes…), etc.

 

La campanya a Girona i Figueres 

Al llarg del mes de gener les escoles participants treballen la cultura de pau i els valors que se’n deriven, a través de la il∙lustració dels maons. La feina de les il∙lustracions ‐realitzada a les aules‐ va acompanyada i reforçada per dinàmiques i tallers de pau –adequats a cada edat‐, que donen contingut a la idea de pau del DENIP. És a dir, volem transmetre una idea de pau que queda definida a través de la Justícia, dels Drets humans, del Desenvolupament, de la Seguretat humana i de la Transformació Pacífica dels Conflictes.
Els tallers de pau ‐que a partir del joc treballen les actituds pacífiques i les accions noviolentes quotidianes‐ permeten als infants experimentar i dur a la pràctica aquelles accions individuals i col∙lectives en pro de la pau. Tots els tallers escolars són dinamitzats per alumnat dels cicles formatius de Grau Superior d’Educació Infantil (EDI) i Integració Social de l’Institut Montilivi de Girona i, dels cicles d’Animació Sociocultural i d’Integració Social de l’Institut Vallvera de Salt que, prèviament, reben formació per part de la tècnica d’educació pel desenvolupament de la campanya. A Figueres, és l’alumnat d’Educació Infantil de Grau Superior de l’INS Ramon Muntaner i un grup de monitors de lleure qui fan els tallers de pau.

 

L’hora del Conte a les biblioteques gironines:
Aquesta activitat està adreçada a les famílies i orientada a completar el treball fet a les escoles.

A Girona serà el dia 29 de gener, en aquests horaris:

17 h Biblioteca escolar Montfullet
17.30 h Bilioteca Antònia Adroher
18 h Punt de lectura St. Narcís

A Figueres:

El dijous 28 de gener, a les 18h., la companyia Va de Contes representarà contes de Pau a la Biblioteca Fages de Climent.

A més, durant tot el mes de gener, les biblioteques, equipaments municipals i centres
educatius repartiran un recull bibliogràfic de de contes, novel∙les, llibres i audiovisuals sobre la Pau, la Cultura de Pau i els Drets Humans que podran demanar en préstec gratuït a les mateixes biblioteques de la ciutat o al Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe) de la Coordinadora d’ONG Solidàries ubicat a l’Espai de Solidaritat. Tant a les biblioteques de Girona com a les de Figueres es repartirà aquest punt de llibre
commemoratiu del DENIP 2016:

La Festa
Com en les anteriors edicions de la campanya, la d’enguany, Construïm la Pau clourà amb una festa el 29 de gener, on els nens i nenes podrà visitar la Ciutat de la Pau i els Drets Humans.

 

GIRONA. Parc del Migdia
10.30h Acollida de les escoles per part de l’organització (col∙labora l’alumnat del PQPI
de Girona).
10.45h Plantada de la “Girona Ciutat de pau i Drets Humans” amb les casetes que
hauran dut les escoles.
11h Benvinguda per part de les autoritats.
11.20h Actuació
Dansa dels amics amb les noies d’Educació Infantil del Montilivi i lectura manifest per
part dels nens i les nenes de les escoles i un cop llegit el manifest, cantem la cançó “El
món seria més feliç”.
11:45 Comiat
FIGUERES. Plaça Catalunya
10.30h Acollida de les escoles i plantada “Figueres ciutat de Pau i Drets Humans”
11h. Espectacle i animació
11.45h Comiat
La Policia Municipal de Girona, participa a la campanya
La Policia Municipal de Girona participarà també, i per primera vegada, en la campanya del DENIP. Així, l’alumnat de sisè pot demanar una sessió gratuïta sobre “Violència i alternatives a la violència a les aules.” En aquesta xerrada, es parla de les conductes agressives i quines solucions alternatives hi ha. Es parla amb l’alumnat de sisè de les causes i de les conseqüències de la violència entre iguals, amb un cas pràctic sobre alternatives a la gestió de conflictes, violència entre iguals. Amb aquesta activitat es volen treballar els valors del respecte, la tolerància i la convivència.

 

Escoles i instituts participants:
Al voltant de 4.000 nens i nenes, d’aquests centres educatius de Girona i Figueres.
GIRONA:
Escola Migdia
Escola Marta Mata
Escola Mare de Déu del Mont
FEDAC Sant Narcís
Escola Santa Eugènia
Escola Doctor Masmitjà
Escola Maristes
Escola Pericot
Escola Verd
Escola Palau
Institut Montilivi
Institut Vallvera
PQPI de Girona (voluntariat que participa el dia de la festa)

FIGUERES:
Escola Salvador Dalí
Escola Sant Pau
Escolàpies de Figueres
Escola Josep Pallach
Escola Amistat Comunitat d’Aprenentatge
Escola Josep Pous Pagès
Escola Parc de les Aigües
Escola Maria Àngels Anglada
Institut Ramon Muntaner
Monitors de Lleure
La Salle (voluntariat que participa el dia de la festa)

 

Dades de Contacte de la Campanya:
Núria Cuadrat, responsable d’Educació pel Desenvolupament de la Coordinadora d’ONG Solidàries 972 21 99 16
Àngel Vàzquez, tècnic de cooperació del Servei Municipal de Cooperació i Solidaritat de
l’Ajuntament de Girona. Tel. 972 01 02 50
Anna Larrull, coordinadora del DENIP a Figueres 655 694 274
http://www.construimlapau.wordpress.com

 

Descarrega’t el dossier de premsa: DOSSIER_CONSTRUIM_LA_PAU